Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Cunoașterea modului de evaluare a site-urile web vă va ajuta să înțelegeți cât de sigure sunt informațiile de pe un site web. Unele site-uri web sunt părtinitoare față de un punct de vedere. Altele pot conține informații inexacte. Internetul conține o diversitate confuză de surse și de conținut care variază de la sigure și exacte la părtinitoare și false.

Sursele digitale pot fi, de asemenea, pline de calomnie și defăimări, deci verificați întotdeauna cine a produs conținutul găsit pe Internet. În cele din urmă, numeroase site-uri web nu mai sunt actualizate prezentând informații care au fost dovedite a fi incorecte sau au fost revizuite în urma descoperirii unor noi dovezi.

  Aplicarea abilității  

Internetul poate fi folosit pentru a găsi răspunsuri la toate tipurile de întrebări. Însă, cheia succesului este să vă asigurați că găsiți surse de încredere care oferă informații exacte.

  1. Identificați subiectul și informațiile de care aveți nevoie și introduceți cuvinte cheie sau fraze despre subiect în motorul de căutare.Efectuați o listă de cuvinte cheie sau fraze referitoare la subiectul care vă interesează. Acestea ar putea fi nume, date sau alte detalii despre subiect. Introduceți cuvintele cheie într-un motor de căutare. Citiți titlurile primelor 10-20 rezultate. Navigați la o pagină web care conține informații care sunt relevante pentru subiectul pe care îl cercetați sau care vă pot ajuta să găsiți astfel de informații. Dacă aceste rezultate sunt prea generale, încercați să adăugați mai multe cuvinte cheie specifice până când veți obține rezultate legate de subiectul de care vă interesați.
  2. Identificați autorul sau sponsorul site-ului web, evaluați fiabilitatea autorului și identificați orice părtinire pentru a afla dacă site-ul web este obiectiv. Găsirea autorului sau sponsorului unui site web nu este întotdeauna ușor de realizat. Verificați partea de jos a paginii sau căutați un link care spune „Despre noi”. Apoi, încercați să aflați despre autor sau sponsor. Determinați dacă site-ul este publicat de către o autoritate de renume, o organizație guvernamentală sau educațională. Evaluați acuratețea informațiilor. Pe Internet, unde oricine poate fi un editor, există o mare cantitate de informații inexacte. În cazul editorilor web individuali, încercați să aflați dacă autorul are acreditări în domeniu. Care este scopul site-ului web? Vedeți un limbaj emoțional sau alt limbaj care sugerează că site-ul web este părtinitor? Evitați site-urile Web ce au o părtinire clară, deoarece acestea nu pot prezenta subiecte abordate din mai multe perspective. Determinați obiectivitatea site-ului. Multe site-uri web sunt concepute pentru a vinde produse sau pentru a promova cauze.
  3. Identificați momentul în care a fost actualizat ultima dată site-ul web și determinați dacă informațiile sunt actualizate. Data copyright-ului sau data la care site-ul Web a fost creat sau actualizat poate fi adesea găsită în partea de jos a paginii de pornire. Pentru enciclopediile online, blogurile și alte site-uri care adesea adaugă conținut nou, asigurați-vă că verificați data fiecărei intrări. Unele conținuturi pot fi mult mai recente decât data la care site-ul a fost creat. Gândiți-vă la subiectul de care sunteți interesat și apoi decideți dacă site-ul este actual. Aveți ceva de cercetat pentru un eseu la istorie? În acest caz, chiar dacă site-ul web are un număr de ani, poate fi o sursă bună. Pe de altă parte, dacă căutați informații despre un eveniment curent în desfășurare, informațiile de acum o lună ar putea fi deja depășite.
  4. Comparați conținutul site-ului web cu alte site-uri web și surse pe aceeași temă. Odată ce ați decis că un site Web pare fiabil și actualizat, asigurați-vă că verificați site-ul cu alte surse. Chiar și cele mai bune site-uri pot avea greșeli. Citiți și alte site-uri web de încredere sau faceți mai multe cercetări la bibliotecă. O pagina web poate conține, de asemenea, link-uri către alte site-uri conexe care pot oferi informații valoroase. Explorați aceste site-uri pentru a stabili dacă acestea pot fi utile proiectului aflat de cercetare. Citirea mai multor surse vă va oferi o mai bună înțelegere a subiectului cercetat. Având cel puțin două surse fiabile pentru fiecare informație vă asigurați că aveți informații exacte. Evitați site-uri ce conțin erori gramaticale și ortografie greșită sau nu utilizează diacriticele. Nu trebuie să utilizați site-uri care încearcă să atragă cititorul printr-o design deosebit în detrimentul conținutului și substanței. De asemenea, evitați site-uri ce vin cu pretenții și argumente nejustificate, ce revendică deținerea adevărului. Este important ca informațiile unui site web să fie la fel de bine documentate ca o pagină tipărită într-o carte legată.

  Practica abilității  

.......................................................