Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

O concluzie este o idee dedusă din analiza unei situații bazate pe informații specifice. Tragerea concluziilor implică examinarea implicațiilor a ceea ce ați citit și formarea unei opinii finale despre semnificația sau consecințele acesteia. Când analizați informațiile prin tragerea unor concluzii conectați ideile dintr-un text la ceea ce deja știți pentru a înțelege mai bine un subiect. Pentru aceasta trebuie să vă uitați atent la fapte și apoi să vă folosiți cunoștințele, logica și experiența personală pentru a decide ce înseamnă aceste fapte.

A trage concluzii dintr-o scriere istorică înseamnă a trage concluzii bazate pe fapte, exemple, opinii și pe limbajul folosit de către autor. Scrierile istorice prezintă adesea relații de cauză și efect, între și dintre evenimente.

  Aplicarea abilității  

Când trageți o concluzie, identificați ideea principală și detaliile de susținere. Conectați lectura cu cunoștințele dvs. prealabile. Apoi, rezumați lectura și trageți o concluzie care exprimă o opinie sau o judecată personală despre ceea ce ați citi.

  1. Identificați subiectul, ideea principală și detaliile de sprijin. Înainte de a citi, uitați-vă la titlul textului. Acest lucru ar trebui să vă ofere o idee bună despre tema sau subiectul general al unui text. După citire, identificați ideea principală. Ideea principală este cuprinsă în subiectul respectiv și răspunde la întrebarea „Care este punctul principal al acestui text?” Găsiți detaliile pe care autorul le prezintă pentru a susține ideea principală.
  2. Utilizați ceea ce știți pentru a face o judecată cu privire la informații. Gândiți-vă la ceea ce știți despre acest subiect sau despre un subiect similar. Analizați informațiile despre subiect și despre ceea ce știi despre el.
  3. Verificați și ajustați-vă judecata până când puteți trage o concluzie bine susținută Căutați detalii în cadrul lecturii care vă susțin judecata. Citiți puțin mai departe, veți descoperi că ...................................................................... Puteți utiliza aceste informații pentru a vă susține concluzia că...................................................................... Analizând informațiile în continuare, ați putea deduce că..................................................................... aveau informații inexacte despre ............................... Pentru a vă susține concluziile, puteți căuta surse de încredere în ceea ce știau ......................................................................

  Practica abilității  

Folosind această abilitate, puteți să „completați spațiile libere” pentru a vedea implicațiile sau semnificația mai mare a informațiilor dintr-un text. Practicați această abilitate citind fragmentul de text de pe această pagină. Ce concluzii puteți trage pe baza informațiilor din paragrafe?