Atelier de competențe

ordinea-cronologica

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

O succesiune este un aranjament de lucruri sau evenimente într-o ordine logică. Succesiunea demonstrează modul în care un ansamblu continuu, conectat la idei sau evenimente poate duce la un anumit rezultat.

Succesiunea cronologică este ordinea în care evenimentele se întâmplă în timp. Cunoașterea ordinii în care au avut loc evenimentele vă poate ajuta să obțineți o înțelegere mai mare și mai exactă a relațiilor dintre ele. Puteți înțelege chiar cum un eveniment trecut poate influența rezultatul unui eveniment în așteptare. Pentru a înțelege istoria este important să înțelegem cronologia sau ordinea în care au trăit oamenii sau au avut loc evenimente și perioade de timp. Este important să recunoaștem cum o serie de evenimente pot duce la lucruri precum o economie de succes, ascensiunea unui lider politic sau extinderea unui imperiu.

Există două modalități diferite de a urmări cronologia pe măsură ce citiți: cronologia absolută și cronologia relativă.

Cronologia absolută leagă evenimentele la un moment sau o dată exactă, identificând datele într-un cadru universal – trecerea timpului. Ea presupune organizarea evenimentelor până la data specifică la care au apărut. Plasarea evenimentelor pe o linie de timp (axă a timpului) este un exemplu de cronologie absolută.

Cronologia relativă este mai puțin exactă. Aceasta implică listarea evenimentelor în ordinea în care au avut loc fără a fi nevoie de date. Trebuie doar să știți care a fost prima, a doua, a treia și așa mai departe. Uneori cronologia relativă este semnalată prin referințe calendaristice, perioade de timp și cuvinte cheie, cum ar fi: în primul rând, în al doilea rând, înainte, apoi, între timp, mai târziu, în curând, după, în scurtă vreme, în urmă, în cele din urmă, în final ș.a.. Dacă nu există referiri calendaristice sau cuvinte cheie, uitați-vă după o succesiune implicită. Un exemplu, ar putea fi un eveniment care s-a întâmplat fără să aibă un altul înaintea sa.

Focalizarea pe succesiune vă ajută să vă puneți în ordine și să vă organizați informațiile pe care le colectați pentru analiză. În același mod în care o linie de timp afișează istoricul organizat de date, o diagramă sau un grafic de succesiune demonstrează pașii care duc la un anumit rezultat. Atunci când analizăm evenimentele prin succesiune, este util să ne gândim la ce s-a întâmplat mai întâi, ce evenimente și idei au urmat și care a fost rezultatul final. De asemenea, vă puteți gândi la începutul unei cauze și la un efect care a urmat. Totuși, acești pași trebuie să fie conectați și făcuți continuu. Dacă un pas nu are nimic de-a face cu altul, nu este o succesiune.

  Aplicarea abilității  

Pe măsură ce citiți un text puteți folosi un șir de succesiuni pentru a vă păstra clar evenimentele în mintea dvs.

  1. Identificați subiectul și evenimentele principale care au legătură cu subiectul. Examinați rapid titlul și propoziția de început pentru a determina tema pasajului. Pe măsură ce citiți pasajul scrieți o listă de evenimente, persoane sau perioade de timp semnificative legate de subiect.
  2. Rețineți orice cuvinte care se referă la timp, cum ar fi „înainte” și „după”, care indică ordinea cronologică a evenimentelor. Pe lista întocmită cu evenimentele, persoanele sau perioadele de timp remarcate, notați data pentru fiecare. Acest lucru vă va oferi informații pentru a aplica o cronologie absolută prin succesiunea evenimentelor, persoanelor sau perioadelor de timp. Amintiți-vă că unele evenimente s-au petrecut pe parcursul mai multor luni sau ani. Datele sunt de la începutul sau de la încheierea evenimentului?
  3. Asigurați-vă că notați suficiente detalii care să vă reamintească importanța informațiilor. Dacă nu apare nicio dată, căutați cuvinte precum „înainte” sau „după” care vă pot spune unde să plasați acel eveniment, perioada de timp sau persoane în comparație cu alții din lista întocmită. Acest lucru vă va permite să aplicați cronologia relativă prin secvențializarea evenimentelor, persoanelor sau a perioadelor de timp.
  4. Determinați intervalul de timp al evenimentelor. Plasați evenimentele în ordine cronologică pe o axă a timpului. Căutați cele mai vechi și mai recente evenimente, persoane sau perioade de timp din listă. Perioada de timp dintre prima și ultima înregistrare vă oferă intervalul de timp. Pentru a aplica cronologia absolută, scrieți data primului eveniment în partea stângă pe o foaie de hârtie și data ultimului eveniment în partea dreaptă. Desenați o linie care leagă cele două evenimente. Odată ce ați desenat axa timpului, puneți evenimentele în ordine după dată, de-a lungul liniei. Etichetați datele. Pentru a aplica cronologia relativă puneți evenimentele, persoanele sau perioadele semnificative într-o ordine temporală nedatată, în ordinea în care s-au întâmplat. Acum aveți o imagine clară a evenimentelor importante legate de acest subiect. Puteți organiza și interpreta informații vizual, analizând informațiile și aplicând cronologia absolută sau relativă a evenimentelor. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine subiectul atunci când vedeți cauzele evenimentelor și efectele acestora. De asemenea, veți putea analiza informații dezvoltând conexiuni între evenimentele istorice de-a lungul timpului.

  Practica abilității  

..........................................................