Atelier de competențe

sintez

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Rezumarea este procesul prin care o cantitate mare de informații este redusă la câteva fraze cheie. Un rezumat bun ar trebui să includă doar ideile principale ale unui pasaj și cele mai importante detalii de sprijin ale acestora. Detaliile mai puține importante pot fi omise. Când rezumați, folosiți propriile cuvintele pentru a reduce un paragraf sau un pasaj într-un scurt raport al ideilor sale generale. De asemenea, puteți să rezumați fragmente mai lungi de text, cum ar fi capitole, unități sau chiar cărți întregi.

Rezumarea este o abilitate pe care istoricii o folosesc în dezvoltarea interpretărilor trecutului. Ea implică punerea împreună a indiciilor, informațiilor și ideilor pentru realizarea unei imagini de ansamblu asupra unui eveniment istoric.

Când citiți o secțiune lungă de text, cum ar fi un capitol dintr-un manual sau carte, poate fi greu să vă amintiți tot ce citiți. După ce ați făcut o scurtă pauză, descoperiți că nu vă puteți aminti informații importante. Uneori, poate fi mai ușor să vă amintiți ideile principale și cele mai importante detalii dacă scrieți un rezumat a ceea ce citiți.

  Aplicarea abilității  

Exemplul de mai jos arată trei pași pe care îi puteți urma atunci când scrieți un rezumat. Mai întâi subliniați detalii importante. Apoi scrieți un scurt rezumat al fiecărui paragraf. În cele din urmă, combinați aceste rezumate ale paragrafului într-un scurt rezumat al întregului pasaj.

  1. Identificați și scrieți ideea principală a fiecărui pasaj în cuvintele voastre. Adesea, puteți identifica ideea principală chiar la începutul fiecărui pasaj. În alte cazuri, va trebui să definiți ideea principală. Clarificați orice cuvinte sau concepte pe care nu le cunoașteți. Pe măsură ce citiți fiecare pasaj, întrebați-vă: „Care este ideea principală din acest pasaj?” Scrieți această idee în cuvintele voastre.
  2. Căutați detaliile de sprijin pentru ideile principale. Includeți în rezumat numai fapte și detalii care sunt esențiale pentru punctul principal al textului și care vin cu lămuriri sau claritate. Omiteți detaliile neimportante. Fiți atenți la numere, statistici, cantități și alte date.
  3. Faceți o declarație generală ca teză de subiect pentru rezumatul dvs. Utilizați ideea principală a pasajului ca teză de subiect. Scrieți propoziții care susțin ideea principală a pasajului folosind ideile principale pe care le-ați identificat pentru fiecare paragraf al pasajului. Evitați detaliile care nu sunt necesare pentru a înțelege ideea principală. Rezumatul ar trebui să fie în propriile cuvinte și să fie mult mai scurt decât pasajul original. Odată ce rezumatul este scris, revizuiți-l pentru a vă asigura că acesta conține toate punctele principale ale pasajului. Dacă lipsesc unele, revizuiți rezumatul pentru a le include. Dacă rezumatul include detalii neimportante, eliminați-le.

  Practica abilității  

....................................................