Atelier de competențe

rez-prob

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Rezolvarea problemelor este procesul care urmărește a găsi soluții viabile la situații dificile. Este o abilitate pe care o folosiți în fiecare zi și care necesită o minte deschisă, o gândire clară și o acțiune. Găsirea și înțelegerea dificultăților cu care se confruntă un anumit individ sau un grup de oameni la un moment dat, înțelegerea modului în care cei afectați și-au rezolvat problema, determină identificarea soluțiilor.

De-a lungul istoriei, conducătorii au trebuit să rezolve problemele cu care se confruntau țările lor. În general, aceste soluții nu veneau din neant. Mai degrabă, rezoluțiile sunt dezvoltate prin utilizarea procesului de rezolvare a problemelor.

Indiferent de locul în care ne aflăm, vor exista întotdeauna probleme care trebuie rezolvate. Rezolvarea problemelor, care este una dintre cele mai importante abilități pe care elevii o învață în școală, are un rol deosebit în studiul istoriei fiind în același timp și punctul central al multor strategii de instruire pentru alte discipline școlare. Înțelegerea procesului folosit pentru a rezolva problemele este o strategie utilă atunci când încerci să înțelegi concepte și teme istorice. De asemenea, aceasta este o strategie excelentă de utilizat în viața de zi cu zi.

Examinarea modului în care figurile istorice au aplicat un proces de rezolvare a problemelor pentru a aborda problemele cu care s-au confruntat vă poate ajuta să înțelegeți cum să aplicați acest proces problemelor curente cu care vă confruntați dumneavoastră sau comunitatea dvs.

  Aplicarea abilității  

Atunci când încercați să rezolvați o problemă este util să aveți un set de pași pe care trebuie să-l urmați. Folosind abilități adecvate de rezolvare a problemelor, veți fi mai în măsură să alegeți o soluție. Următoarele activități vă vor ajuta să dezvoltați și să exersați această abilitate. Mai jos sunt enumerate liniile directoare pentru procesul de rezolvare a problemelor.

  1. Identificați problema. Care este problema care trebuie rezolvată?
  2. Adunarea informațiilor. Înainte de a încerca să rezolvați o problemă, mai întâi culegeți informații despre aceasta, inclusiv factorii care au contribuit la crearea problemei. Care sunt cauzele și efectele problemei? Cine este implicat? Este necesar să vă asigurați că înțelegeți diferitele perspective ale problemei. Încercați să nu treceți imediat la concluzii și să nu faceți presupuneri. S-ar putea să ajungeți la neînțelegerea problemei.
  3. Scrieți și luați în considerare opțiunile. Odată ce ați identificat problema și ați adunat unele informații, listați și luați în considerare o serie de opțiuni posibile pentru rezolvarea problemei. Ce măsuri ar putea fi luate pentru a rezolva această problemă pe baza informațiilor colectate? Imediat, o soluție ar putea părea a fi cea potrivită, dar încercați să vă gândiți și la alte soluții.
  4. Luați în considerare avantajele și dezavantajele. Care opțiune ar funcționa mai bine decât alta? Asigurați-vă că aveți în vedere cu atenție avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Aceasta poate ajuta la listarea beneficiilor și a dezavantajelor. Căutați soluția a căror avantaje depășesc dezavantajele sale.
  5. Alegeți și implementați o soluție. După examinarea fiecărei opțiuni, alegeți soluția pe care o considerați cea mai bună. Ar trebui să analizați dovezile, constrângerile, relațiile și obiectivele, făcând presupuneri cu privire la forma și înțelesul soluției și planificând o cale de soluționare, mai degrabă decât a te grăbi să încerci repede o soluție. Pe baza pașilor precedenți, aplicați soluția care funcționează cel mai bine. Faceți un plan detaliat, pas cu pas pentru implementarea soluției pe care o alegeți. Scrieți planul și acordați-vă un termen limită pentru fiecare pas. Acest lucru vă va ajuta să rămâneți pe drumul planificat spre finalizarea planului. Încercați să vă gândiți la orice probleme care ar putea apărea și la ce veți face pentru a rezolva aceste probleme. Desigur, există multe lucruri pe care nu le puteți anticipa. Rămâneți flexibil.
  6. Evaluați eficacitatea soluției. După punerea în aplicare a planului, evaluați eficiența acestuia și ajustați planul după cum este necesar. Procesul a determinat decizia corectă? Este rezolvată problema? Rezultatele merită efortul? Soluția a creat alte probleme? Au existat rezultate care nu au fost anticipate? Vedeți cât de bine au funcționat soluțiile. Uneori soluția la o problemă poate provoca o nouă problemă. În alte momente, soluția poate fi incompletă și nu afectează unele aspecte ale problemei inițiale.

Rețineți că uneori ar trebui să vă întoarceți la un pas anterior dacă se pare că vă îndreptați spre un punct mort mai degrabă decât spre o soluție.


  Practica abilității  

..........................................