Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

O decizie este o alegere care se face între două sau mai multe alternative. Luarea deciziilor implică examinarea unei situații, identificarea opțiunilor disponibile, evaluarea acestora și apoi alegerea celui mai bun mod posibil de acțiune pentru persoanele implicate. În cele mai multe cazuri, deciziile au consecințe sau rezultate. Luarea unei decizii poate necesita luarea unei noi alte decizii. Istoricii evaluează din diferite puncte de vedere deciziile unor figuri istorice pe baza implicațiilor lor morale, a costurilor și beneficiilor lor.

În viața de zi cu zi toată lumea ia decizii, bune sau rele. Dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor ne ajută să fim în măsură să luăm o decizie bună cu privire la aspecte importante. De exemplu, atunci când optați să alegeți în ce domeniu doriți să faceți o carieră, cum veți decide? Ce se întâmplă dacă interesul dvs. oscilează în mod egal spre muzică sau informatică?

În unele cazuri opțiunile dvs. pot fi clare, cum ar fi comanda dintr-un meniu la un restaurant. În alte cazuri, va trebui să identificați o situație care necesită o decizie, să colectați informații relevante pentru problema în cauză și să identificați opțiunile care vă sunt disponibile. De cele mai multe ori este greu să te hotărăști ce să alegi. La fel ca toți oamenii, multe figuri istorice s-au confruntat cu decizii dificile. Înțelegerea modului prin care aceștia au luat decizii în trecut vă ajută să luați o decizie proprie în cunoștință de cauză.

  Aplicarea abilității  

Cum poți lua decizii bune? Mai întâi, identificați o situație care necesită o decizie și obțineți informații. Apoi, identificați opțiunile posibile și preziceți consecințele fiecărei opțiuni. În cele din urmă, alegeți cea mai bună opțiune și luați măsuri pentru a pune în aplicare o decizie. Pentru a lua o decizie mai ușor, urmați pașii de mai jos în procesul de luarea deciziilor:

  1. Identificați situația care necesită o decizie. Definiți problema. Gândiți-vă la factorii care fac dificilă decizia. Întrebați-vă: De ce trebuie să iau o decizie în această privință?
  2. Colectați informații. Care sunt motivele care stau la baza situației? Petreceți ceva timp gândindu-vă la situație și gândiți-vă la o serie de opțiuni. Dacă este necesar, faceți puțină cercetare pentru a găsi mai multe opțiuni. Faceți o listă cu opțiunile pe care le puteți alege.
  3. Identificarea opțiunilor. După examinarea informațiilor pe care le-ați adunat, luați în considerare opțiunile pe care le-ați putea recomanda. Puneți întrebări despre situație: Care sunt alternativele? Cum pot face această situație într-un mod diferit? Ce este mai important? Uneori opțiunile sunt clare. Alteori, opțiunile pot fi mai limitate. Luați în considerare opțiunile pe care le puteți avea pentru a rezolva problema. Faceți o listă cu aceste opțiuni astfel încât să le puteți compara. Decizia finală poate fi mai ușor de atins dacă luați în considerare cât mai multe opțiuni posibile. Asigurați-vă că ați scris opțiunile posibile pentru prezentarea dvs. Atunci când analizați deciziile unui personaj istoric luați în considerare și valorile acestuia. Acestea sunt credințe și idei care sunt importante pentru el.
  4. Prezicerea consecințelor. Preziceți cu atenție posibilele consecințele ale acțiunilor listate pentru fiecare opțiune. Comparați aceste posibile consecințe. Care sunt efectele pozitive sau negative ale fiecăreia? Pe cine va afecta decizia? Unele opțiuni ar putea fi mai ușoare sau par mai satisfăcătoare. Dar produc ele rezultatele pe care le doriți? Realizați o listă cu costurile și beneficiile pentru fiecare opțiune. Pentru a face acest lucru, scrieți opțiunea și trageți apoi două coloane sub ea. O coloană va fi lista beneficiile („pro”), iar cealaltă coloană va fi lista costurile („contra”). Rețineți argumentele pro și contra pentru fiecare dintre opțiuni. Încercați să nu vă grăbiți în acest proces. Pentru o decizie foarte importantă, ați putea dori chiar să arătați lista întocmită cuiva în care aveți încredere. Această persoană vă poate ajuta să vă gândiți la costurile și beneficiile pe care nu le-ați avut în vedere.
  5. Luați măsuri pentru a pune în aplicare o decizie. Acum, că ați adunat informațiile de care aveți nevoie, ați analizat cu atenție toate opțiunile și ați cântărit argumentele pro și contra ale posibilelor rezultate, este timpul să luați o decizie. Determinați un curs de acțiune din opțiunile disponibile și puneți-l în aplicare. Va trebui să vă sprijiniți decizia prin includerea informațiilor pe care le-ați adunat și prin explicarea motivului pentru care ați respins alte opțiuni. Poate doriți să creați diagrame, hărți sau grafice pentru a vă susține decizia. Identificați costurile care pot fi deosebit de grave. Dacă o opțiune are posibilitatea de a avea o consecință extrem de negativă, poate doriți să o ștergeți din listă. Uitați-vă îndeaproape la opțiunile cu cele mai multe beneficii și cele mai mici costuri și alegeți-o pe cea care credeți că este mai bună. Odată ce ați făcut o alegere, luați măsuri pentru a pune în aplicare o decizie. Dacă este necesar, faceți un plan detaliat cu pași clari. Stabiliți un termen limită pentru a finaliza pașii și a vă urmări obiectivul.

  Practica abilității  

...............................................