Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Faptele sunt evenimente, date, statistici sau declarații care pot fi dovedite că s-au întâmplat în realitate. Faptele pot fi verificate pentru precizie. Un fapt răspunde la o întrebare specifică, cum ar fi: Ce s-a întâmplat? Cine a făcut-o? Când și unde s-a întâmplat? De ce s-a întâmplat? Declarațiile de fapt pot fi verificate pentru acuratețe și dovedite.

Opiniile sunt declarații care exprimă judecățile, convingerile și sentimentele unei persoane sau a unui grup. O opinie poate reflecta ideile, gândurile cuiva, dar nu poate fi dovedită.

Sursele istorice pot conține atât fapte cât și opinii. De regulă, surse istorice cum ar fi jurnalele, scrisorile și discursurile unor figuri istorice, exprimă părerile personale ale acestora.

Capacitatea de a distinge faptele de opinii este foarte importantă. Vă permite să evaluați acuratețea unui argument sau credibilitatea unei surse istorice. Un document care este în mare parte marcat de opinii nu este probabil o sursă bună pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat. Orice relatare care conține opinii, fie că este scrisă, vorbită sau vizuală, poate conține prejudecăți părtinitoare sau sentimente puternice despre un grup sau o problemă. Istoricii moderni încearcă să fie imparțiali atunci când scriu despre trecut.

Când distingeți între fapt și opinie, separați informațiile care sunt adevărate de declarațiile care prezintă credințele sau sentimentele unei persoane. Separarea faptului de opinie vă va ajuta să decideți dacă puteți avea încredere în informațiile unei surse.

  Aplicarea abilității  

Pentru a distinge între fapte și opinii, urmați pașii de mai jos:

  1. Identificați autorul unei surse și scopul său de a scrie. Luați în considerare acest scop pe măsură ce căutați fapte și opinii. În primul rând, găsiți autorul sursei. Uneori, autorul poate fi mai degrabă un grup sau o organizație decât o singură persoană. Autorul își poate exprima foarte clar scopul în sursă. Dacă nu, tipul sursei vă poate oferi o idee despre acest scop. De exemplu, scriitorul unei enciclopedii își propune să rezume informații despre un subiect. Autorul unui blog sau site web politic încearcă să vă convingă să votați pentru un candidat.
  2. Identificați faptele. Uitați-vă după nume specifice, date, statistici și declarații care pot fi dovedite. Faceți cercetări pentru a afla dacă informațiile sunt de fapt adevărate. Citiți toată sursa și scrieți declarațiile făcute de autor. Determinați dacă ideea poate fi verificată pentru acuratețe în alte surse ce se referă la aceiași temă pentru a vedea dacă sunt în acord. Încercați să găsiți surse de încredere, cum ar fi enciclopediile, manualul și cărțile dvs. scrise de experți pe această temă. Dacă descoperiți că sursele de încredere nu confirmă declarațiile din sursa analizată, nu sunt de încredere, declarațiile pe care le-ați identificat nu sunt probabil fapte adevărate.
  3. Identificați opiniile. Decideți dacă autorul care exprimă o opinie folosește un limbaj care semnalează opinii și căutați declarații care sunt convingeri sau judecăți personale. Căutați indicii care indică o declarație de opinie. Aceste indicii includ expresii precum – cred, consider, probabil, trebuie să fie, mi se pare sau în opinia mea –; cuvinte comparative, cum ar fi – cele mai mari și mai importante –; și cuvinte ce dau valoare, cum ar fi – mare, mic, extrem și ridicol. Toate aceste cuvinte implică o judecată și, prin urmare, o opinie. Fiți conștienți de declarațiile care vă fac să vă simțiți furioși, speriați sau tulburați. De multe ori autorul sau vorbitorul folosește, pentru a-și susține ideile, mai mult cuvinte care provoacă emoții decît să prezinte fapte. Luați în considerare dovezile pe care autorul le oferă pentru a-și susține ideile și opiniile. Surse care sunt pline de opinii, cu puține fapte care să le susțină, nu sunt de încredere. Chiar dacă sursa conține unele fapte, aveți grijă dacă toate aceste fapte susțin opinia autorului. Verificați alte surse de încredere pentru a vedea dacă autorul a renunțat la fapte care nu susțin opinia lui.

  Practica abilității  

...............................................