Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Evaluarea surselor este o abilitate utilizată pentru a determina credibilitatea, nivelul de părtinire și relevanța materialelor sursă. Istoricii trebuie să evalueze constant sursele pentru a le determina credibilitatea, care se poate schimba în timp. Sursele credibile îi ajută pe istorici să producă o relatare corectă și sigură. Istoricii folosesc mai multe criterii pentru evaluarea surselor, ce includ examinarea critică a limbajului folosit de autor, contextul în care, când și de ce a fost creată o sursă, nivelul de părtinire și distanța autorului de eveniment, coroborarea cu alte surse și informații despre autor.

  Aplicarea abilității  

Examinați limbajul, faptele, punctul de vedere și cadrul de referință al autorului atunci când evaluați sursa.

  1. Identificați și aflați trecutul autorului sursei pentru a determina credibilitatea. În introducere sau în citate, aproape întotdeauna este spus numele autorului și profesia acestuia. Este posibil să trebuiască să faceți cercetări suplimentare pentru a afla care este trecutul autorului pentru a-i determina credibilitatea.
  2. Luați în considerare momentul creării sursei în legătură cu evenimentul dat. Care este contextul istoric pentru această sursă? Ce alte evenimente ar fi putut influența apariția ei? Când, unde și de ce a fost creată sursa? Sursele tind să fie mai fiabile dacă autorul a fost aproape în timp de eveniment. Este o sursă primară scrisă de cineva care a fost martor ori a fost implicat într-un eveniment istoric, sau este o sursă secundară produsă de cineva care nu era de fapt acolo?
  3. Examinați nivelul de părtinire din materialul sursă. Ce vă spune limbajul folosit despre punctul de vedere al autorului sau despre cadrul de referință? Ce cuvinte și fraze vă dezvăluie acestea? Autorul ia o poziție cu privire la evenimentul sau perioada de timp aflată în discuție? Analizați modul în care părtinirea autorului afectează interpretarea acestuia legată de un eveniment sau o perioadă de timp.
  4. Comparați informațiile prezentate cu alte surse de încredere. Dacă nu sunteți sigur de credibilitatea unei surse încercați să coroborați informațiile cu altă sursă în care aveți încredere, cum ar fi o enciclopedie sau un manual. Identificați fapte care pot fi confirmate sau respinse de o altă sursă. Sursele alternative pot confirma unde și când au avut loc faptele, dar conținutul lor se bazează în mare măsură pe opiniile autorului ei. Pentru a valida unele informații prezentate de autori este posibil să puteți utiliza experiența personală.

  Practica abilității  

............................................................