Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Când participați efectiv la o discuție sau o dezbatere cu mai mulți participanți, obiectivul dvs. este de a explica, analiza și apăra un punct de vedere – adesea legat de o problemă politică sau economică actuală. Pentru a avea succes la dezbatere veți face cercetări, vă veți prezenta poziția și vă veți apăra punctul de vedere într-un mod politicos. Construiți noi răspunsuri pe ideile expuse de ceilalți și exprimați-le în mod clar și convingător.

  Aplicarea abilității  

Utilizați pașii de mai jos pentru a vă pregăti pentru o discuție pe această temă: Credeți că ................................................? De ce sau de ce nu?

  1. Cercetare. Înainte de a participa la o discuție sau dezbatere, pregătiți-vă temeinic pentru ea. Faceți cercetări pentru a obține cunoștințe despre subiectul dvs., astfel încât să fiți un participant informat și pregătit. Luați notițe pentru a vă ajuta să vă pregătiți. Notați punctele principale și orice întrebări posibile care pot să vă fie puse. Pe măsură ce cercetați, decideți poziția pe care o abordați în această problemă. Asigurați-vă că ați făcut suficiente cercetări și ați adunat surse necesare care vă vor permite să explicați, să analizați și să vă apărați punctul de vedere.
  2. Prezentați-vă poziția. După ce v-ați organizat gândurile și ați decis ce poziție să aveți, planificați-vă modul cum vă veți explica și apăra punctul de vedere. Poziția dvs. se bazează pe dovezile furnizate din texte și alte cercetări pe această temă pentru a stimula un schimb de idei asupra problemei dezbătute. Asigurați-vă că vă concentrați asupra subiectului și a liniei de argumentare. Puneți întrebări care provoacă precizia, logica sau relevanța opiniilor opuse.
  3. În timpul discuțiilor sau dezbaterilor, încercați să aveți răbdare și arătați politețe față de interlocutori. Lucrați cu colegii pentru a promova discuțiile civice și democratice. Ascultați cu atenție, respectați-i și susțineți-i pe  colegii cu care vă confruntați și vorbiți numai când vă este permis să faceți acest lucru de către moderator. Asigurați-vă că permiteți altora să-și exprime opiniile; nu monopolizați dezbaterea sau discuția. Vorbiți clar și rar. Propuneți conversații punând întrebări și răspunzând la întrebările care vă pot determina raționamentul și dovezile.

  Practica abilității  

...............................................