Atelier de competențe

cla-inf

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Clasificarea înseamnă organizarea informațiilor în grupuri similare, astfel încât să fie mai ușor de înțeles și de comparat. Istoricii clasifică informațiile pentru a-i ajuta să identifice și să înțeleagă modelele istorice cu privire la teme specifice anumitor perioade de timp și la teme generale care acoperă întreaga istorie a lumii.

Clasificarea informațiilor implică crearea unui sistem care ajută la sortarea elementelor, a persoanelor sau a evenimentelor în liste cu caracteristici comune, astfel încât să puteți înțelege informațiile. De exemplu, dacă vi s-ar da o listă de figuri importante din istoria românilor, le-ați putea clasifica ca lideri politici, lideri militari și lideri culturali. Dacă vi se cere să discutați despre efectele primului război mondial le puteți clasifica în efecte economice, efecte sociale și efecte politice. Sortarea persoanelor, a articolelor sau a evenimentelor în categorii vă face să luați în considerare trăsăturile lor individuale și ce au în comun diverși oameni, elemente sau evenimente. De asemenea, este mai ușor să vedeți diferențele dintre ele.

Analizarea informațiilor prin clasificare înseamnă descompunerea a ceea ce citiți în părți mai mici. Puteți vedea apoi modul în care aceste părți mai mici sunt organizate și corelate între ele pentru a vă ajuta să gestionați și să organizați informații. Clasificarea poate fi utilă, în special, pentru a vă ajuta să recunoașteți semnificații care s-ar putea să nu fie evidente la prima vedere. De asemenea, clasificarea vă poate ajuta să luați părți mai mici și să le puneți împreună pentru a recunoaște un model și pentru a găsi dovezi pentru a identifica o idee sau pentru a trage o concluzie. Clasificarea informațiilor vă poate ajuta să înțelegeți elemente, rapoarte, baze de date, grafice, diagrame, linii de timp, hărți și alte surse.

  Aplicarea abilității  

Clasificarea vă ajută să descompuneți și să organizați idei pentru analiză. Există câteva puncte de luat în considerare atunci când împărțiți elemente sau idei în diferite categorii:

  1. Decideți ce fel de informații trebuie clasificate. Separați informațiile după importanță, tip, locație sau puncte de vedere atunci când efectuați cercetări pentru a găsi asemănările și diferențele dintre faptele, subiectele sau obiectele pe care trebuie să le înțelegeți. Colectați informații similare despre toate lucrurile pe care trebuie să le înțelegeți. De exemplu, dacă știți locația unui lucru, încercați să găsiți locațiile tuturor lucrurilor pe care le studiați. Dacă aveți diferite tipuri de informații despre subiectele dvs. nu le veți putea grupa cu ușurință.
  2. Decideți care vor fi categoriile. Creați un sistem pentru gruparea elementelor cu caracteristici comune. Odată ce ați adunat informații similare despre elementele pe care trebuie să le înțelegeți, căutați elemente care împărtășesc caracteristici sau proprietăți. Creați categorii pe baza unei caracteristici împărtășite de toate faptele, subiectele sau obiectele de care aveți nevoie ca să înțelegeți. De exemplu, dacă ați adunat informații despre populația și sistemele politice ale mai multor țări, le puteți clasifica după dimensiunea populației sau a tipului de sistem politic. Vedeți și dacă există părți mai mici de informații care să vă ajute să le repartizați în alte categorii.
  3. Sortați informațiile în categorii. Ruperea informațiilor în categorii ar trebui să vă ajute să identificați părțile mai mari. Puneți fiecare dintre elementele pe care le studiați într-una din categoriile pe care le-ați creat. Dacă unele articole nu se potrivesc, este posibil să fie nevoie să faceți o nouă categorie sau să vă modificați categoriile. Etichetați fiecare categorie pentru caracteristica împărtășită de membrii săi. Exemple de etichete pentru categorii ar putea include regimuri democratice sau totalitare, clasele sociale, lideri politici etc.

  Practica abilității  

........................................................