Atelier de competențe

comp1

Competențele sunt un set de atitudini, abilități și cunoștințe interdependente, care sunt activate și aplicate într-un anumit context pentru a face față cu succes provocărilor sociale, culturale, economice, tehnologice și globale ale secolului XXI.

  Definiția și importanța abilității  

Cercetarea istorică presupune să punem întrebări despre evenimente și tendințe și să examinăm diferite surse de dovezi pentru a găsi răspunsuri. Aceste întrebări ar putea cere răspuns despre cum sau de ce s-a întâmplat ceva, de ce cineva a acționat într-un anumit fel sau despre modul în care diferite condiții ar fi putut schimba un eveniment. Pentru a decide dacă o întrebare istorică este rezonabilă, întrebați-vă: (1) dacă răspunsul este important sau nu și (2) dacă există suficiente informații pentru a răspunde.

Capacitatea de a formula întrebări istorice reprezintă un pas important în realizarea cercetării. Pe măsură ce examinați mai multe surse de dovezi – manuscrise, documente, scrisori și alte înregistrări din trecut – puneți întrebări despre informațiile pe care fiecare sursă le transmite și de ce aceste informații sunt semnificative. Utilizați aceste întrebări pentru a forma o întrebare centrală pentru cercetare.

  Aplicarea abilității  

Mai jos sunt prezentate întrebările pe care le-ați putea pune pentru a afla mai multe despre subiectul cercetat. După ce puneți întrebări, identificați întrebarea centrală a cercetării și examinați diferite surse pentru a găsi răspunsuri.

  1. Determinați subiectul despre care doriți să știți mai multe. Luați în considerare diferite persoane, locuri și evenimente din istoria studiată. Alegeți o idee despre care doriți să aflați mai multe.
    2. Decideți ce întrebări vreți să puneți și scrieți-le. Scrierea întrebărilor vă va ajuta să vă îndreptați cercetarea și să vă mențineți atenția asupra scopului dvs. Începeți să întrebați despre faptele de bază ale evenimentului: Cine a fost implicat? Ce au făcut? Unde și când a apărut evenimentul? Extindeți-vă întrebările pentru a include cauzele și efectele.
    3. Examinați fiecare întrebare. Asigurați-vă că întrebările dvs. sunt specifice, simple și direct legate de subiectul dvs. Rescrieți orice întrebări care sunt vagi, prea generale sau părtinitoare. Puteți și să reformulați întrebarea despre ce a cauzat evenimentul, astfel încât acestea să fie mai specifice.
    4. Formulează o întrebare centrală de cercetare despre eveniment pentru a explora mai departe. Examinați toate întrebările și alegeți una sau scrieți una nouă care se concentrează pe ideea centrală pe care doriți să o cercetați.

 

  Practica abilității  

............................................................