Mitologia
Miturile creației
Miturile eroice
Ahile
Belerofon
Diomede
Enea
Hector
Heracle
Iason
Perseu
Tezeu
Triptolem
Ulise
Pandora
Psyche
Fiinţe fabuloase


     Pandora a fost în mitologia greacă strămoaşa sexului feminin al speciei umane. O tradiţie târzie spune că Prometeu i-ar fi creat pe primii bărbați, cu ajutorul Athenei, dându-le un aspect similar cu al zeilor. Gelos pe creaţia lui Prometeu, Zeus i-a poruncit lui Hefaistos să facă din pământ prima femeie, care să fie blândă şi frumoasă ca o zeiţă. După ce Hefaistos şi-a finalizat creaţia, zeii şi zeiţele au fost chemate să-i dăruiască Pandorei însuşiri deosebite : Athena a împodobit-o şi a învăţat-o arta ţesutului, Afrodita a făcut-o încântătoare dându-i graţie şi pasiune, Graţiile şi Peitho i-au oferit o ghirlandă cu panglici de aur, iar Horus a gătit-o cu flori de primăvară. În schimb, Hermes a pus cuvinte şirete şi făţarnice în inima ei.
      Când a fost gata, zeii i-au dat Pandorei o cutie în care au pus toate relele ce pot atinge un muritor şi i-au poruncit să nu o deschidă. Îmbrăcată în haine strălucitoare, având pe cap un văl şi deasupra o coroană, creată de Hefaistos, care reda diferite animale, Pandora a fost trimisă în dar pe pământ fratelui lui Prometeu, regele Epimeteu. Acesta este vrăjit de frumuseţea Pandorei şi uitând că Prometeu îi interzisese să accepte orice dar care ar fi venit de la zei, de teamă că aceştia ar fi putut trimite ceva dăunător oamenilor, se căsătoreşte cu ea. Epitemeu îşi dă seama de greşeala făcută prea târziu, atunci când Pandora, curioasă, a deschis cutia primită de la zei.  Din interiorul acesteia au ieşit toate nenorocirile, răspândindu-se în lume. A rămas închisă doar speranţa care nu a ieşit din cutie, fiindcă Pandora, din porunca lui Zeus, s-a grăbit să o închidă la loc. O altă versiune a mitului spune, că dimpotrivă, cutia Pandorei conţinea toate binecuvântările cerului, care le-ar fi fost destinate oamenilor dacă Pandora nu le-ar fi lăsat să scape ridicând capacul.
      Într-o altă interpretare a mitului, Pandora este creată de zeii invidioşi pe Zeus care crease bărbaţii. Hefaistos i-a dat înfăţişarea modelând-o din pământ şi apă, Afrodita i-a dat frumuseţe, Athena – înţelepciune, Apollon – talent muzical, Hermes – putere de convingere.         
      Numele Pandorei este şi un epitet al pământului, ea fiind la rândul ei făcută din pământ este reprezentată în artă ieşind chiar din pământ. Un alt epitet al său este Anesidora, „cea care face să răsară darurile din adâncuri”, adică zeiţa care asigură fertilitatea pământului.
      Atributele ei sunt descrise de Hesiod : vălul de pe cap, drapajul bogat, coroana lui Hefaistos, cingătoarea Athenei şi, fireşte, vasul, „cutia”.

Pandora
Zeus, Hermes și Hefaistos alături de prima femeie Pandora
Detaliu vas amforă (secolul al V-lea î.Hr.) - Muzeul Ashmolean