Mitologia
Miturile creației
Miturile eroice
Ahile
Belerofon
Diomede
Enea
Hector
Heracle
Iason
Perseu
Tezeu
Triptolem
Ulise
Pandora
Psyche
Fiinţe fabuloase


     Iason este eroul care a condus faimoasa expediţie a argonauţilor. Tatăl său Eson, regele din cetatea Iolcos din Tesalia, a fost alungat de pe tron de fratele său vitreg Pelias ce a vrut să-l ucidă și pe Iason când acesta era copil. Iason, salvat printr-o minune, este dus departe de Iolcos după ce i s-au înscenat moartea şi înmormântarea. Copilul i-a fost încredinţat înţeleptului centaur Chiron, cel care a crescut şi educat numeroşi eroi din mitologia greacă.
      Devenit adult, Iason s-a întors la Iolcos, cu intenţia legitimă de a urca pe tronul tatălui său. Pelias este de acord cu acest lucru, însă condiţionează cedarea tronului de aducerea Lânei de Aur pe care o avea regele Eetes din Colhida şi care era păzită de un balaur. Această încercare i-a fost impusă lui Iason pentru că s-a prezentat dinaintea lui Pelias încălţat cu o singura sandală (pe cealaltă şi-o pierduse pe când trecea un râu), iar Pelias ştia de la un oracol că trebuia să se păzească de omul cu o singură încălţare. Într-o altă variantă a mitului, Iason şi-a pierdut sandala trecând-o de pe un mal pe altul pe Hera, care îi ieşise în cale sub înfăţişarea unei bătrâne.
      Ajutat de Argus, fiul lui Phrixus, pe care l-a salvat odată de la moarte construieşte o corabie şi organizează o expediţie spre Colhida. La bordul corăbiei, numită Argo, este însoţit de cei mai curajoşi eroi greci, care şi-au luat numele de argonauţi, după cel al corăbiei. Ajuns în Colhida, a dobândit lâna de aur cu ajutorul Medeei, fiica lui Eetes, cu care s-a căsătorit şi împreună cu care s-a întors la Iolcos.
      În timp ce el era plecat în expediţie, Pelias îi ucise tatăl. Răzbunarea lui Iason este realizată cu puterile Medeei, care le-a vrăjit pe fiicele lui Pelias să taie trupul acestuia în bucăţi şi să-l pună la fiert într-un cazan, ca să-i redea tinereţea şi forţa, artificiu magic a cărui eficienţă a demonstrat-o transformând un berbec în miel. După ce Pelias este ucis în acest chip josnic, fiul acestuia, Acastos, dorind să-i răzbune moartea i-a izgonit pe Medeea şi pe Iason din Iolcos.
      Cei doi au început o serie de peregrinări care i-au dus în cele din urmă în Corint, unde trăiesc mai mulţi ani, până în ziua în care Iason a părăsit-o pe Medeea pentru a se căsători cu Glauce (sau Creusa), frumoasa fiică a lui Creon, regele acelui ţinut. Jignită şi furioasă, Medeea s-a răzbunat imediat. Prefăcându-se că vrea să-i facă un dar de nuntă, i-a trimis Glaucei o rochie fermecată care a ars-o de vie atunci când a îmbrăcat-o, dând foc şi întregului palat. Regele Creon a murit, la rândul lui, în flăcări. Medeea şi-a încheiat răzbunarea ucigându-şi fiii pe care îi avusese cu Iason, apoi a fugit la Atena, într-un car tras de balauri înaripaţi. Iason se întoarce la Iolcus unde, ajutat de Dioscuri şi Peleus, îl învinge şi îi ia tronul lui Acastus.
      Tradiţia istorică prezintă mai multe versiuni legate de moartea lui Iason. Potrivit uneia, el şi-a pus capăt zilelor din cauza durerii ;  potrivit alteia, ar fi murit sub carena corăbiei Argo, la umbra căreia se odihnea. De asemenea, o tradiţie spune că Iason a murit în istmul Corint şi a fost înmormântat în sanctuarul Herei.
      Cultul său a fost venerat la Corint dar şi în alte locurile unde se oprise sau pe unde trecuse, potrivit tradiţiei, corabia Argo în timpul călătoriei sale şi unde s-au ridicat numeroase edificii de cult în cinstea lui. Iason este considerat întemeietorul mai multor edificii sacre, printre care un templu dedicat Herei pe malul râului Sele, în apropiere de Poseidonia (Paestum).
      Cel mai semnificativ epitet al eroului e monosandalos („omul cu o singură sandală”) care în Grecia era considerat un epitet de rău augur.

Iason
Iason îi aduce lâna de aur lui Pelias, regele din Iolcos
Detaliu vas tip crater (cca. 350-340 î.Hr.) - Muzeul Louvre din Paris