Mitologia
Miturile creației
Miturile eroice
Ahile
Belerofon
Diomede
Enea
Hector
Heracle
Iason
Perseu
Tezeu
Triptolem
Ulise
Pandora
Psyche
Fiinţe fabuloase


      În Iliada, este prezentat drept cel mai mare erou troian care a luptat împotriva grecilor. Era fiul cel mai mare al lui Priam şi al Hecubei, suveranii Troiei, soţul Andromacăi şi tatăl lui Scamandrios zis şi Astianax. A luptat împotriva celor mai viteji eroi greci ; l-a înfruntat şi l-a ucis pe Patroclus, prietenul lui Ahile. Moartea tovarăşului său l-a determinat pe Ahile să intre în luptă, iar în faţa forţei sale teribile chiar şi cei mai curajoşi troieni s-au retras în spatele zidurilor cetăţii.
      Hector rămâne singur în faţa porţilor Troiei, pentru a înfrunta pe Ahile, pentru a-l ucide sau a fi ucis de el. Respinge rugăminţile părinţilor săi, care de la înălţimea zidurilor îi cereau să se pună la adăpost în oraş. Însă în clipa când îl vede pe Ahile venind s-a îngrozit şi a fugit. A înconjurat de trei ori, în fugă, zidurile cetăţii, fiind urmărit de Ahile cel iute de picior ; în cele din urmă a căzut, lovit de lancea eroului grec. Ahile a legat trupul lui Hector de propriul său car şi l-a târât până în tabăra grecilor. Relatări târzii spun, însă, că mai întâi a înconjurat astfel de trei ori zidurile cetăţii. La porunca lui Zeus, Ahile i-a dat trupul eroului lui Priam, care venise să i-l ceară personal şi care l-a îngropat apoi la Troia cu mare fast. Poemul homeric se încheie cu înmormântarea sa.
      Hector înfăţişează trăsăturile cele mai nobile a eroilor din Iliada. În el sunt condensate în cel mai înalt grad toate virtuţile eroice. Cu toate că este cel mai viteaz erou troian, el tremură atunci când îl vede pe Ahile apropiindu-se. Nobleţea sufletului său îl face să prefere o rezistenţă eroică, care este însoţită de presentimentul apropiatei incendieri a cetăţii, uciderea sau sclavia alor săi şi deci al inutilităţii eforturilor şi chiar a morţii sale. Portretul lui Hector este umanizat de sentimentele de tandreţe faţă de soţie, părinţi şi fiul său, care se împletesc cu virtuţile proprii eroului şi războinicului.
      Cultul închinat lui Hector se regăseşte în diferite localităţi, în special la Troia şi la Teba, unde, din porunca unui oracol i-au fost mutate rămăşiţele sale.

Hector
Hector cu scutul său și soția sa Andromaca
Detaliu vas (cca 540 î.Hr.) - Muzeul Martin von Wagner