Vechii egipteni cunoşteau sistemul (I=1, II=2, IIII=4 .......= 10, = 20,  .   = 1000 etc.).
      Unitatea de măsură pentru capacitate se numea hekata = 4,5 litri pentru lichide, hin = care avea cam 0,5 litri. Pentru lungimi foloseau cotul (meh), care era de mai multe feluri, dar cel mai folosit  era cotul mic (45 cm); unitatea de greutate se numea deben şi avea 91 gr.
      Vechii egipteni cunoşteau operaţiile de înmulţire şi împărţire, dar numai cu 2. În schimb, din textele antice rezultă că făceau în mod curent ridicarea la pătrat şi extragerea rădăcinii pătrate.

      În domeniul aritmeticii aveau cunoştinţe despre unităţile de capacitate şi de lungime, aplicau sistemul numerotării din 10 în 10 şi aveau semne pentru numere până la un milion. Deşi aritmetica egipteană era rudimentară, Herodot şi mai apoi, Strabon, erau de părere că egiptenii, prin natura ţării în care locuiau au avut de timpuriu preocupări de geometrie.
      Imensele lucrări de irigaţie, ridicarea piramidelor şi a templelor dovedesc că egiptenii aveau cunoştinţe de geometrie pentru calcularea suprafeţelor acestor construcţii; ei cunoşteau proprietăţile triunghiurilor, ale trapezului şi piramidei şi chiar ale cercului, ştiind valoarea aproximativă a lui π, care, după calculele lor, era egal cu 3,16. Calculul volumului trunchiului de piramidă s-a dovedit de importanţă esenţială în momentului construirii unei piramide. Această sarcină intra în obligaţiile scribului.

 

 

 


 

 

d