Arta statuară egipteană se caracterizează atât prin monumente de dimensiuni colosale supradimensionate (reprezentări de zei, faraoni, sau mari demnitari), cât şi prin monumente de dimensiuni reduse, utilizate uneori ca amulete. Statuile faraonilor sau ale zeilor sunt reprezentate întotdeauna în picioare, cu picioarele strânse sau cu piciorul stâng avansat sau şezând pe un tron. Monumentele se caracterizează printr-un imobilism accentuat, o atitudine fixă, redând întotdeauna imaginea unui individ aflat în floarea vârstei, deci o imgine ideală a omului.
      Diodor din Sicilia, Biblioteca istorică, I, 98, relatează în detaliu regulile folosite de sculptorii şi pictorii egipteni. Corpul omenesc era secţionat în două jumătăţi printr-o linie care pornea de la mijlocul frunţii până la degetele picioarelor. Întregul corp uman era împărţit în 21 de părţi pătrate (de la talpa picioarelor şi până la nivelul pleoapelor), după care se adaugă încă 1/4 sau 1/3. Fiecare pătrat era sculptat în mod separat de către unul sau mai mulţi artişti, după care avea loc asamblarea pătratelor. Desigur, existau şi sculpturi executate de un singur artist, dintr-un bloc de piatră.
      Se cuvine amintite între lucrările de excepţie păstrate până în vremea noastră, Marele Sfinx de la Gizeh, datând din dinastia a IV-a ( cu o lungime de 73,50 m şi o înălţime de 20 m); statuia lui Djoser din calcar pictat de la Saqqara din dinastia a III-a; statuia lui Kefren din diorit de la Gizeh, din dinastia a IV-a (înaltă de 1,68 m), toate păstrate la Muzeul Naţional din Cairo; celebrul Scrib din calcar policrom cu ochi încrustaţi, din dinastia a V-a ( piesă păstrată la Muzeul Luvru din Paris); statuia lui Seth al II-lea şezând având un altar pe genunchi (înălţime 1,69 m) de la Muzeul din Cairo etc.
      Statuile particulare aparţin unor înalţi demnitari din anturajul faraonului, unor doamne de la curtea acestuia. In acelaşi timp, mici statuete executate mai ales din lemn dovedesc o reală tendinţă în încercarea de reprezentare a oamenilor de rând în timpul lucrului. 

 

d