După perioada de înflorire a culturilor preistorice de la Badari („satele de la Badari”), Merimde şi Negade, urmează un proces de unificare politică a Egiptului. Satele grupate în federaţii desemnate prin simbolul zeului (Lotus, Albină, Horus ş.a.) se unesc în mici regate, care mai apoi (la mijlocul mileniului al IV-lea î.Hr.), se transformă în două state:
            1. Regatul albinei şi al cobrei femelă (uraeus) – cuprinde Delta şi 60 de km din cursul inferior al Nilului
            2. Regatul crinului şi al vulturului femelă – se întinde pe cursul superior al fluviului Nil    
      Cele două state sunt cunoscute şi ca regatele Egiptului de Sus şi de Jos.
      Cele două regate s-au unit sub regele sudului Narmer (Menes, cf. tradiţiei greceşti) care cucereşte nordul în jurul anilor 3.300–3.200 î.Hr.. Un monument al perioadei îl reprezintă pe Horus-Narmer (faraonul se identifică cu zeul Horus) înfăţişat cu cele două coroane ale Egiptului de Sus şi de Jos. Prin placa respectivă, Narmer amintea victoria sa asupra unor răsculaţi din Deltă. Pe un mic cilindru de fildeş mai este amintită şi o expediţie lui Narmer în Nubia.
      Succesorii lui Narmer sunt regii Horus (reprezintă încarnarea zeului-şoim) sau faraonii (termen târziu = „cel din Palat”).     
      Istoria Egiptului este împărţită de specialiştii moderni în perioade strălucite folosind divizarea în 31 de dinastii, realizată de egipteanul Manethon (în sec. al III-lea î.Hr.), din care nu a mai rămas decât cadrul cronologic.

      Epocile istorice ale Egiptului cuprind: Regatele (Regatul Vechi – dinastiile III-VI; Regatul Mijlociu – dinastia a XII-a; Regatul Nou – dinastiile XVIII-XX; Regatul Târziu dinastiile XXV-XXX) separate de perioade intermediare (dovezile istorice sunt rare datorită anarhiei şi a sărăciei produse de ea). Istoricii propun mai multe datări pentru aceste perioade.

 

Epoca thinită - 2850-2650
      Dinastiile I şi a II sunt numite de egiptologii moderni după regii originari din Thinis, aflat în Egiptul Superior.
      Fiul lui Narmer, Menes numit Horus - Aha, introduce pe monumentele sale cronologia după anii de domnie ai unui faraon. El a fost considerat, în epoca târzie, primul rege documentat istoric. Reşedinţa sa şi sediul administrativ se aflau la Memfis. Funcţionarii de stat vor fi înmormântaţi aici, dar faraonii la Abydos, lângă Thinis – sunt construite primele morminte regale (mastaba = bancă, în limba arabă).
      În această perioadă se pun bazele celei mai vechi forme de organizare administrativă, teritoriul fiind împărţit în nome conduse de un nomarh.
      Statul se izolează de alte popoare şi sunt eliminate influenţele străine. Se poartă lupte cu beduinii din Peninsula Sinai. Se întreprind incursiuni la Biblos (Liban), de unde se obţine lemn de cedru.

 

Epoca piramidelor - 2650-2150 î.Hr.  
      Corespunde dinastiilor III-VI.
      Faraonul Djoser, care este considerat întemeietorul dinastiei a III-a, s-a remarcat atât prin consolidarea autorităţii regale din interior, cât şi printr-o activă politică externă, respectiv războaie de jaf la graniţele statului egiptean.
      Centru politic ce se află la Memfis („Zidul Alb”) este fortificat cu ziduri de incintă şi împodobit cu temple închinate zeilor protectori ai dinastiei. În timpul domniei sale Egiptul cunoaşte o mare dezvoltare internă şi externă, socială, economică şi politică. Djoser este înmormântat în piramida în trepte de la Saqqara (6 mastaba aşezate una peste alta), construită de medicul şi arhitectul Imhotep.
      Dinastia a IV-a este cea a faraonilor în care s-au construit marile piramide: Snefru (piramidele de la Dahshur şi Medum), Keops, Kefren şi Mykerinos – secolul al XXVI-lea î.Hr. (piramidele de la Gizeh, la V de Cairo). În timpul lui Snefru au loc mai multe expediţii războinice până la cea de-a doua Cataractă a Nilului, împotriva Libiei şi Nubiei. Snefru a întreprins o campanie militară în Nubia, de unde a adus o pradă de război importantă şi 7.000 de prizonieri (cf. inscripţiei de la Palermo). În cadrul prăzii, aurul (ocupa un loc deosebit fiind extras de la minele din Wadi-Allaki), alături de tămâie, fildeş, abanos şi pene de struţ.
      În timpul lui Keops, Delta a fost reorganizată, iar minele din Sinai au intrat în stăpânirea Egiptului. Până în timpul faraonului Keops, faraonul era considerat încarnarea zeului cerului Horus, după domnia sa, el va fi privit doar ca fiu al zeului soare Ra, cult propagat de preoţii de la Heliopolis.
      Odată cu dinastiei a V-a, religia solară (Re din Heliopolis) devine religie de stat şi îşi va găsi reprezentarea materială în templul închinat Soarelui, de la Sakkarah.
      În timpul dinastiei a VI-a 6 puterea faraonilor slăbeşte şi creşte cea a nobilimii locale. Schimbările sociale grăbesc prăbuşirea statului unitar şi provinciile statului îşi câştigă independenţa. Au loc lupte între nobilimea feudală locală care provoacă o subminare crescândă a legii şi ordinii; se produc răscoale, distrugeri ale mormintelor. Criza intelectuală se reflecta în literatura vremii: „Învăţături pentru regele Merikare”, „Jeluirea ţăranului limbut”, „Sfătuirea unui om deznădăjduit cu sufletul său”.

 

Prima perioada interimară 2190-2052 î.Hr.  
      Este perioada dinastiilor VII-X, fiind numită epoca de la Heracleopolis. Caracteristica perioadei este dată de fărâmiţarea unităţii politice a statului.   
      Perpetuarea funcţiilor de nomarh din tată în fiu, ca şi a altor demnităţi pe care aceştia le consideră ca puteri similare cu ale faraonului în zonele pe care le administrau va duce la decăderea Regatului Vechi. Puterea faraonului este lipsită de conţinut real, rămânând doar nominală.
      Nobilii ce conduceau regiunea Heracleopolis duc o activitate politică şi militară în vederea reunificării statului egiptean. Vârfurile nobilimii de la Teba încep lupta pentru unificare reuşind să reunifice Egiptul în timpul dinastiei a XI-a (cunoscută şi sub denumirea Vechiul Regat Teban sau Regatul Mijlociu).

Lorem ipsum dolor sit amet, contuer adiping elit, sed diam nonummy nibh euismod.

Lorem ipsum dolor sit amet, contuer adiping elit, sed diam nonummy nibh euismod.

Lorem ipsum dolor sit amet, contuer adiping elit, sed diam nonummy nibh euismod.

Lorem ipsum dolor sit amed sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, eu feugiat nulla at vero eros et accumsan et odio qui blandit praesent luptatum augue duis dolore te feugait nulla facilisi.

Lorem ipsum dolor sit amet, contuer adiping elit, sed diam nonummy nibh euismod.

Lorem ipsum dolor sit amet, contuer adiping elit, sed diam nonummy nibh euismod.

Lorem ipsum dolor sit amed sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, eu feugiat nulla at vero eros et accumsan et odio qui blandit praesent luptatum augue duis dolore te feugait nulla facilisi.

Lorem ipsum dolor sit amet, contuer adiping elit, sed diam nonummy nibh euismod.