Historia magistra vitae

b1
RELIGIA GRECILOR ANTICI

Psyche reprezintă personificarea sufletului uman, numele său fiind tradus prin suflet. Este o apariţie târzie în cadrul mitologiei greceşti, datând cel mai devreme din epoca elenistică, dar care este posibil să conţină idei religioase mult mai vechi.

Psyche este fata cea mai mică, dar şi cea mai frumoasă dintre cele trei fiice ale unui rege. Frumuseţea sa a provocat invidia chiar a Afroditei, zeiţa frumuseţii şi a iubirii. Răzbunarea zeiţei a fost cruntă, aceasta i-a dat poruncă lui Eros să o facă pe Psyche să se îndrăgostească nebuneşte de cel mai demn de dispreţ dintre bărbaţi. Însă, atunci când Eros a văzut-o, a fost cucerit de frumuseţea ei, sfârşind prin a se îndrăgosti de ea. El încalcă porunca Afroditei, şi o răpeşte pe tânăra fată, ducând-o într-un loc izolat şi secret unde, fără să se lase văzut şi fără să-şi dezvăluie identitatea, o vizita în fiecare noapte, făcându-se nevăzut imediat ce apăreau primii zori.

Surorile Psychei, geloase pe această iubirea ei secretă, au convins-o pe Psyche că iubitul pe care ea îl îmbrăţişa în fiecare noapte şi îl înconjura cu atâta dragoste nu voia să se lase văzut pentru că era de fapt un monstru înspăimântător. Într-una din nopţi, pe când Eros dormea, Psyche a aprins un opaiţ şi s-a apropiat de el ca să-i poată vedea adevărata înfăţişare, iar în mână ţinea un pumnal ca să-l ucidă. Dar în locul unei înfăţişări monstruoase a avut surpriza să vadă un zeu tânăr şi fermecător. În timp ce îl admira în liniştea nopţii, la lumina opaiţului, o picătură de ulei căzută pe umărul lui Eros l-a făcut să se trezească şi, dezamăgit şi întristat de lipsa de încredere a Psychei, a părăsit-o.

Disperarea a înlocuit subit fericirea în care se scăldase Psyche. Cuprinsă de remuşcări şi de durere pentru pierderea iubitului, ea a avut o tentativă de sinucidere eşuată, aruncându-se într-un râu, după care a început să cutreiere cetăţile şi templele în căutarea unor informaţii care ar fi putut-o ajuta să-şi regăsească iubitul. Rătăcirile ei au dus-o în cele din urmă la palatul Afroditei, unde zeiţa, a cărei dorinţă de răzbunare nu se stinse între timp, a înrobit-o, obligând-o să îndeplinească muncile cele mai grele. Chinurile la care a fost supusă Psyche o duceau fără îndoială spre moarte, însă Eros, care continua să o iubească în taină, a sprijinit-o din umbră, astfel încât a reuşit în final să învingă gelozia puternicei zeiţe, devenind nemuritoare şi rămânând alături de Eros pentru eternitate.